Wat is osteopathie

Openingstijden:          

dinsdag 8.30-18.00
woensdag 8.30-12.30

vrijdag 8.30-18.00

  


Adres:

Delftstede kamer 128

(1e verdieping)

Phoenixstraat 66

2611 AM Delft

Tel.: 06 118 006 82

Osteopathie: de andere manier van denken en werken.

"Osteopathie is een manuele, diagnostische en therapeutische benadering voor het behandelen van de mobiliteit van alle weefsels en voor het vaststellen van het aandeel hiervan in het ontstaan van ziekteverschijnselen. Voor een optimale functie heeft elke structuur in het lichaam een eigen specifieke mobiliteit. Daar waar deze verstoord is, is de osteopathische behandeling gericht op herstel van deze mobiliteit. Door het herstel van mobiliteit kan de functie geoptimaliseerd en pijn verminderd worden met als doel een betere gezondheid van de patiënt".

 

Een andere vorm van manuele geneeskunde 

Het (bind)weefsel krijgt zijn bewegelijkheid mee vanuit de embryologie. Een embryo ontstaat uit verschillende soorten weefsel die zich door te delen gaan specialiseren. Zij vormen op deze manier de organen, de botten/spieren/pezen plus het zenuwsysteem, en de bloedvaten. Al deze strukturen krijgen door deze groeibeweging een bepaalde bewegingsrichting mee. Zo wordt bijvoorbeeld de lever gevormd door een draaibeweging rechtsom van dat betreffende stukje embryo.

Deze beweging zal hierdoor altijd de voorkeur hebben. Tijdens het onderzoek wordt dan ook voor elke struktuur gekeken of deze embryologische bewegingsrichting nog de voorkeur heeft. Hiervoor worden testen van het bewegingsapparaat gebruikt. Er is een relatie tussen bepaalde gewrichten en organen omdat deze in het embryo dankzij een zelfde groeibeweging zijn ontstaan. Doordat het ene deel sneller groeit dan het andere komen deze 2 met elkaar verbonden structuren ver uit elkaar te liggen, maar de relatie onderling blijft aanwezig. Zo zal er bijvoorbeeld bij een beperking in de knie een behandeling van de organen die hiermee een relatie hebben volgen, waarna de knie zijn bewegelijkheid weer terug heeft gekregen. In mijn praktijk gebruik ik de technieken van Frank de Bakker.

De bewegelijkheid van de schedel vormt een apart onderdeel in de osteopathie. Het zenuwstelsel, de hersenen, het limbische systeem (emotionele centrum) en alle schakelstations, hebben ook een bepaalde bewegingsvrijheid nodig om optimaal te kunnen functioneren. De schedel laat deze bewegingen toe door middel van malleabiliteit (vervormbaarheid oa. Suturen) onder invloed van druksystemen. Elke fixatie in de schedel, door welke oorzaak ook (val, geboorte, gebitsproblematiek,oorontstekingen etc.) leidt tot functieverlies van de rest van het lichaam.


Onze beroepsvereniging heeft een mooi filmpje laten maken over wat osteopathie is. Kijk daarvoor hier.

 

 

Opleiding

College voor Osteopatische Geneeskunde Sutherland,  Hugo de Grootkade 30-38, 1052 LT, Amsterdam.

 

Nascholingen/ congressen:

 • 2008: osteopathie bij kinderen deel 1 en 2.
 • 2009: osteopathie bij kaakproblemen 
 • 2010: osteopathie & voeding
2010: Manipulaties via korte hefboomtechnieken.

 • 2011-2012: 1e keer 'geïntegreerde technieken volgens de methode de Bakker'
 • 2013: congres PIJN

 • 2014-2015: 2e keer 'geïntegreerde technieken volgens de methode de Bakker'

 • 2015-2016: Orthomoleculaire voedingsleer (oktober 2015)
 • 2017: osteopathie bij kinderen deel II
 • 2017-2018: 'geïntegreerde technieken volgens de methode de Bakker'

 • 2019-2020: Osteopathie in de sport 1e jaar
 • februari 2020: Congres Fascia @ Sea
 • september 2021- maart 2023 'Geïntegreerde technieken volgens Frank de Bakker'

 

Voor leuke filmpjes klik hier. En hierParamedisch centrum Goulooze Praktijk voor osteopathie